Veelgestelde vragen

Diagnose van verkoudheid, sinusitis of hooikoorts

 • Verkoudheden

  Verkoudheden

  • Heb ik een verkoudheid of de griep?

   Heb ik een verkoudheid of de griep?

   Hoewel beide veroorzaakt worden door virussen, hebben verkoudheid en griep verschillende symptomen. Griepsymptomen komen gewoonlijk plotseling op, terwijl symptomen van verkoudheid langzamer opkomen.

   Verkoudheidssymptomen beginnen vaak met keelpijn. Na een of twee dagen gaat dit gewoonlijk over in nasale symptomen en verstopping, samen met een hoest. Koorts is ongewoon bij volwassenen, maar lichte koorts is mogelijk. Kinderen kunnen eerder koorts krijgen.

   Griepsymptomen komen sneller op dan verkoudheidssymptomen. Symptomen van griep omvatten koorts, zere keel, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, verstopping en hoesten. De meeste griepsymptomen verbeteren geleidelijk na twee tot vijf dagen, maar het is niet ongewoon als u zich gedurende een week of langer ziek voelt. Seizoensgebonden influenza wordt meestal niet in verband gebracht met diarree en braken, in ieder geval niet bij volwassenen. Deze symptomen verschijnen echter bij buikgriep, wat een populaire maar onjuiste term voor gastro-enteritis is.
    

  • Hoeveel verkoudheden kan ik per jaar krijgen?

   Hoeveel verkoudheden kan ik per jaar krijgen?

   De meeste mensen krijgen tussen 2 en 5 verkoudheden per jaar. Kinderen zijn vaker verkouden dan volwassenen, omdat ze nog geen immuniteit hebben opgebouwd.

  • Kan ik antibiotica nemen om mijn verkoudheid te behandelen?

   Kan ik antibiotica nemen om mijn verkoudheid te behandelen?

   Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen. Het onnodig gebruik van antibiotica op een regelmatige basis kan de gezondheidsbevorderende bacteriën in uw spijsverteringskanaal in gevaar brengen en kan ertoe leiden dat u resistentie tegen antibiotica ontwikkelt.

   Meer informatie over correcte gebruik van antibiotica op: http://www.gebruikantibioticacorrect.be/nl

  • Waarom wordt mijn kind zo vaak verkouden?

   Waarom wordt mijn kind zo vaak verkouden?

   Kinderen krijgen minder verkoudheden naarmate ze ouder worden, omdat hun immuunsysteem sterker wordt. Verkoudheden komen meestal vaker voor tijdens de koudere maanden wanneer kinderen binnen zijn en in nauw contact met elkaar staan. Jonge kinderen worden meestal gemakkelijker verkouden, omdat ze nog steeds hun immuniteit tegen de vele verschillende verkoudheidsvirussen moeten opbouwen. Kinderen met oudere broers en zussen en degenen die naar kinderdagverblijven gaan, zijn meestal vaker verkouden.

  • Bestaan er geneesmiddelen tegen verkoudheden?

   Bestaan er geneesmiddelen tegen verkoudheden?

   Er is geen remedie tegen de verkoudheid. U kunt toch de symptomen behandelen, zodat uw kind zo snel mogelijk weer beter kan worden. Gewoonlijk zijn de symptomen erger tijdens de eerste 2-3 dagen, en beginnen dan af te nemen.

   Verkoudheidssymptomen kunnen eventueel worden behandeld met pijnstillers/antipyretica om pijn, hoofdpijn en koorts te verlichten.

   Otrivine heeft producten die speciaal geformuleerd zijn voor de verlichting van neusverstopping door verkoudheid, hooikoorts, sinusitis en allergische rhinitis. Probeer altijd je verstopte neus een paar dagen op natuurlijke wijze te behandelen voordat je overweegt een nasaal decongestivum te gebruiken.

  • Hoe kan ik een verkoudheid behandelen?

   Hoe kan ik een verkoudheid behandelen?

   Er is geen behandeling voor verkoudheid. U kunt echter wel de symptomen behandelen.

   Drink veel vocht (vermijd diegene met cafeïne, zoals koffie, thee en cola) om slijm vrij te laten stromen. Gorgelen met zout water helpt bij de verlichting van keelpijn, decongestiva kunnen helpen om de verwijdde vaten in de neus te laten krimpen. Neussprays die een zoutoplossing bevatten, kunnen ook de luchtwegen openen en kunnen vrij gebruikt worden. Gebruik eventueel pijnstillers om de koorts of hoofdpijn te verminderen. Vermijd rokerige plaatsen.

  • Moet ik thuis blijven als ik verkouden ben?

   Moet ik thuis blijven als ik verkouden ben?

   De beslissing is aan u. Overweeg dit: als u ziek bent, kunt u moeilijk op uw normale niveau functioneren en presteren. En u stelt degenen om u heen bloot aan de infectie, vooral tijdens de eerste twee dagen van uw verkoudheid wanneer u het meest besmettelijk bent. Thuis blijven wanneer u ziek bent, helpt de verspreiding van ziektekiemen te stoppen.

   Er is nog een factor om rekening mee te houden. Proberen om zoals normaal door te gaan in plaats van thuis te blijven, kan ertoe leiden dat de aandoening slechter wordt, waardoor een nog langere herstelperiode vereist is.

  • Kan ik verkouden worden wanneer ik buiten tijd doorbreng als het koud weer is?

   Kan ik verkouden worden wanneer ik buiten tijd doorbreng als het koud weer is?

   In het kort, nee. De enige manier om kou te vatten is door een virus. Dus waarom worden mensen vaker ziek in de winter? Er is geen definitief antwoord. Maar als het buiten koud is, brengen mensen meestal meer tijd samen binnen door, waar ze gemakkelijk virussen kunnen doorgeven.

   Er is ook bewijs dat virussen gemakkelijker in droge lucht kunnen worden overgedragen - precies de omstandigheden die ontstaan als de verwarming aanstaat. Het maakt niet uit wat de temperatuur is, het zijn nog steeds de verkoudheidsvirussen die de verkoudheid veroorzaken, niet de temperatuur buiten.

  • Mijn kind is verkouden. Welk medicijn moet ik gebruiken?

   Mijn kind is verkouden. Welk medicijn moet ik gebruiken?

   Er is geen remedie tegen de verkoudheid. Het beste wat u kunt doen is de symptomen behandelen, zodat uw kind zo snel mogelijk weer beter kan worden. Gewoonlijk zijn de symptomen erger tijdens de eerste 2-3 dagen, en beginnen dan af te nemen.

   Verkoudheidssymptomen kunnen eventueel worden behandeld met pijnstillers om pijn, hoofdpijn en koorts te verlichten. Jongeren en kinderen mogen geen aspirine gebruiken vanwege het risico op het syndroom van Reye. Uw arts kan u meer informatie verstrekken. Otrivine 0,05% xylometazoline helpt bij het verlichten van neusverstopping bij kinderen van 2 tot 12 jaar oud.

 • Allergieën

  Allergieën

  • Wat is een allergie?

   Wat is een allergie?

   Allergie is het woord dat wordt gebruikt om een reactie te beschrijven die het lichaam heeft op bepaalde voeding of een stof in de omgeving. De meeste stoffen die allergieën veroorzaken zijn niet schadelijk en hebben geen effect op mensen die niet allergisch zijn.

   Elke stof die een allergische reactie veroorzaakt, heet een allergeen. Enkele van de meest voorkomende allergenen zijn:

   · pollen
   · huisstofmijten
   · schimmel
   · huisdieren
   · noten

   Een allergie ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op een allergeen alsof het een bedreiging is, zoals een infectie. Het produceert antilichamen om het allergeen te bestrijden, in een reactie wat een immuunrespons wordt genoemd.

   De volgende keer dat een persoon in contact komt met het allergeen, herinnert het lichaam de vorige blootstelling en produceert meer van de antilichamen. Dit veroorzaakt ook de vrijgave van chemicaliën in het lichaam wat tot een allergische reactie leidt.

  • Hoe kan ik weten of ik een allergie heb?

   Hoe kan ik weten of ik een allergie heb?

   Allergische reacties komen niet voor wanneer u voor het eerst in contact komt met een allergeen, maar op een later contactpunt.

   Dit komt omdat het immuunsysteem van het lichaam eerst gevoeligheid voor het allergeen moet ontwikkelen voordat u er allergisch voor kan worden. Met andere woorden, uw immuunsysteem moet het allergeen herkennen en onthouden (bijvoorbeeld dierenhaar of pollen). Dit proces staat bekend als sensibilisatie.

   Typische allergische reacties omvatten irritatie en ontsteking (zwelling) in het lichaam. Symptomen kunnen omvatten:

   · verstopte neus
   · niezen
   · hoesten
   · jeukende ogen, neus of keel
   · waterige ogen
   · piepende ademhaling
   · kortademigheid
   · astma
   · eczeem

   Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen, raadpleeg daarom uw arts voor advies als u niet zeker weet wat de symptomen veroorzaakt.

  • Is astma een allergie?

   Is astma een allergie?

   Astma en allergieën gaan vaak hand in hand. Astma is een ziekte van de takken van de luchtpijp (luchtwegen), waarlangs lucht in en uit de longen wordt gedragen. Er zijn verschillende soorten astma: allergische astma is een type astma dat wordt geactiveerd door een allergie (bijvoorbeeld pollen of schimmelsporen).

   Tijdens een astma-aanval gebeuren er drie dingen die de ademhaling belemmeren:

   1. De spieren in de longen spannen zich aan, waardoor de luchtwegen smaller worden.
   2. De bekleding van de luchtwegen raakt gezwollen en ontstoken.
   3. Tenslotte produceren de cellen eromheen slijm dat dikker is dan normaal.

   Dit belemmert de verplaatsing van lucht in en uit de longen en maakt ademhaling moeilijk.

   Als u lijdt aan astma, en uw symptomen nemen toe, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

  • Hoe kan ik de effecten van mijn allergie verminderen?

   Hoe kan ik de effecten van mijn allergie verminderen?

   Probeer eerst zo veel mogelijk de allergenen te vermijden, waar u gevoelig voor bent.

   Als u last heeft van een verstopte neus als gevolg van seizoensgebonden hooikoorts of allergische rhinitis, is Otrivine Anti-Allergie een effectieve manier om de neusproblemen te verlichten.

   Als u allergisch bent voor pollen, vermijd het allergeen en gebruik een airconditioner om ze buiten uw huis te houden. Voor huisstofmijt, plaats stofdichte overtrekken op uw matras en kussens. Als u allergisch bent voor huisdieren, probeer ze uit uw slaapkamer te houden.

  • Welke soorten allergieën zijn er?

   Welke soorten allergieën zijn er?

   Er zijn veel veel voorkomende allergenen, waaronder:

   · pollen
   · schimmels
   · huidschilfers van huisdieren
   · stof
   · zeevruchten
   · eieren
   · latex

   Insectenbeten, sieraden, cosmetica, kruiden en andere stoffen kunnen ook allergische reacties veroorzaken.

   Sommige mensen kunnen ook allergie-achtige reacties ontwikkelen tegen warme of koude temperaturen, zonlicht of andere milieugerelateerde prikkels. Soms kan een enkele frictie (wrijven of ruw strelen van de huid) een allergische reactie veroorzaken, zoals netelroos of urticaria.

  • Kunnen kinderen allergieën krijgen?

   Kunnen kinderen allergieën krijgen?

   Bij de meeste mensen ontstaan allergieën voor het eerst tijdens de kinderjaren of de jeugd. Allergische aandoeningen staan op de eerste plaats bij chronische ziekten bij kinderen.

   Elk kind kan allergisch worden, maar kinderen van gezinnen waar allergieën voorkomen hebben meer kans op een allergie. Kinderen kunnen de neiging om allergisch te worden van hun ouders erven, maar slechts een deel van hen zal een actieve allergische ziekte ontwikkelen.

   Allergieën bij kinderen kunnen op verschillende manieren verschijnen, waaronder:

   · huiduitslag (atopische dermatitis of eczeem)
   · seizoensgebonden/blijvende allergische rhinitis (ook wel bekend als hooikoorts)
   · voedselallergieën
   · astma

   Allergische rhinitis, of de seizoensgebonden allergie, ‘hooikoorts’ zoals het beter bekend is, is de meest voorkomende allergieën van de allergieën bij kinderen. Het veroorzaakt een loopneus, jeukende neus, niezen, en neusverstopping. Het kan op elk moment van het jaar plaatsvinden.

  • In welke tijd van het jaar komen allergieën het meest voor?

   In welke tijd van het jaar komen allergieën het meest voor?

   Als uw allergieën op bepaalde tijden van het jaar optreden (seizoensgebonden allergie), kunt u allergisch zijn voor pollen. In de lente zijn bestuivende bomen meestal de oorzaak van allergieën. In de zomer maken grassen en onkruid vooral pollen. In de herfst is het onkruid, vooral ambrosia.

   Als uw symptomen het hele jaar aanhouden (blijvende allergie), kunt u allergisch zijn voor huisstofmijten, huidschilfers van huisdier of schimmels. Buitenshuis piekt schimmel meestal aan het einde van de zomer en het begin van de herfst. Maar het kan het hele jaar door aanwezig zijn.

   U kunt allergisch zijn voor meer dan één ding, en u kunt zowel seizoensgebonden als het hele jaar door allergieën hebben. In feite is het gebruikelijk voor mensen die allergieën hebben, om allergisch te zijn voor meer dan één prikkel.

  • Zijn allergieën genetisch van aard?

   Zijn allergieën genetisch van aard?

   De neiging om allergieën te ontwikkelen is vaak erfelijk, wat betekent dat het doorgegeven kan worden via uw genen. Alleen het feit dat u of uw partner allergieën heeft, betekent echter niet dat uw kinderen ze zeker krijgen.

   Een specifieke allergie wordt meestal niet door families doorgegeven. Als beide ouders echter allergieën hebben, zal u ze waarschijnlijk ook hebben. De kans is ook groter als uw moeder allergieën heeft.

  • Kan een allergie mij moe maken?

   Kan een allergie mij moe maken?

   Allergieën kunnen een tol eisen op veel gebieden van uw leven. Vermoeidheid en uitputting maken er deel van. In de loop van de dag kunt u zich vaak slaperig voelen, doordat uw geblokkeerde neusgangen de slaappatronen verstoren. Dit wordt vaak aangeduid als 'allergische vermoeidheidssyndroom'.

  • Kunnen allergieën hoofdpijn veroorzaken?

   Kunnen allergieën hoofdpijn veroorzaken?

   Drie soorten hoofdpijn kunnen mogelijk verband houden met allergieën:

   · sinus hoofdpijn (aangezichtspijn)
   · migraine
   · clusterhoofdpijn

   Sommige soorten hoofdpijn hebben een allergische basis, maar de meeste niet. Voordat u een allergie-immunoloog raadpleegt, moet u eerst uw arts raadplegen om de andere, meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn uit te sluiten.

  • Wat is Otrivine Anti-Allergie en hoe werkt het?

   Wat is Otrivine Anti-Allergie en hoe werkt het?

   Otrivine Anti-Allergie is een neusspray die ter hoogte van de neus wordt aangebracht om de allergische symptomen van de neus en de ogen te verlichten. Otrivine Anti-Allergie bevat fluticasanpropionaat - een intranasaal corticosteroïd.

   Otrivine Anti-Allergie wordt aangebracht in de neus en komt bijna niet terecht in het volledige lichaam.

  • Welke symptomen verlicht Otrivine Anti-Allergie?

   Welke symptomen verlicht Otrivine Anti-Allergie?

   Otrivine Anti-Allergie verlicht tot 24u:

   · Neusverstopping
   · Loopneus
   · Niezen
   · Jeukende neus
   · Jeukende ogen
   · Tranende ogen

  • Hoe snel begint Otrivine Anti-Allergie te werken?

   Hoe snel begint Otrivine Anti-Allergie te werken?

   U kunt vanaf de eerste dag verlichting voelen, maar het volledige effect wordt pas na enkele dagen van regelmatige gebruik van twee verstuivingen per neusgat per dag bereikt.

   Gebruik Otrivine Anti-Allergie gedurende enkele dagen om het optimale effect te voelen. Hooikoortspatiënten kunnen hun klachten vóór zijn door al enkele dagen voor de pollenpiek, Otrivine Anti-Allergie te beginnen gebruiken.

  • Hoe lang verlicht Otrivine Anti-Allergie allergische symptomen?

   Hoe lang verlicht Otrivine Anti-Allergie allergische symptomen?

   Otrivine Anti-Allergie wordt rechtstreeks in de neus aangebracht en biedt tot 24 uur verlchting tegen allergische symptomen.

   Otrivine Anti-Allergie is gemaakt om uw symptomen elke dog te beheersen, dog en nacht.

  • Hoeveel verstuivingen van Otrivine Anti-Allergie zijn dagelijks nodig voor een volwassenen?

   Hoeveel verstuivingen van Otrivine Anti-Allergie zijn dagelijks nodig voor een volwassenen?

   Breng 1 maal per dag, bj voorkeur 's ochtends, 2 verstuivingen per neusgat aan. Wanneer u symptomen onder controle zijn kant u de de dosering verlagen tot 1 verstuiving per neusgat per dag. Bij ernstige symptomen kunnen tweemaal daags twee verstuivingen in elk neusgat nodig zijn, maar uitsluitend voor kortstondig gebruik.

  • Wat doe ik als ik een dag van Otrivine Anti-Allergie behandeling vergeet?

   Wat doe ik als ik een dag van Otrivine Anti-Allergie behandeling vergeet?

   Als u een dosis mist, gebruik dan de volgende dag een normale dosis. Voeg de volgende dag geen extra dosis toe om dit goed te maken.

  • Bevat Otrivine Anti-Allergie parfum of een geur?

   Bevat Otrivine Anti-Allergie parfum of een geur?

   Otrivine Anti-Allergie bevat geen parfum. De lichte bloemengeur is afkomstig van een belangrijk ingrediënt dat wordt gebruikt om de houdbaarheid te verzekeren.

  • Verlicht Otrivine Anti-Allergie allergische symptomen van de ogen?

   Verlicht Otrivine Anti-Allergie allergische symptomen van de ogen?

   Otrivine Anti-Allergie is een neusspray voor allergieën die geïndiceerd is voor zowel neus- als oog-gerela­teerde allergische symptomen. Otrivine Anti-Allergie helpt jeukende en waterige ogen te verlichten.

  • Verlicht Otrivine Anti-Allergie sinuspijn en -druk?

   Verlicht Otrivine Anti-Allergie sinuspijn en -druk?

   Otrivine Anti-Allergie word gebruikt voor de behandeling van allergiegerelateerde symptomen.
   Otrivine Anti-Allergie verlicht een verstopte neus, inclusief geassocieerd sinusongemak en druk rond neus en ogen. Otrivine Anti-Allergie verlcht ook oculaire symptomen geassocieerd met allergische rhinitis.
   Als u pijn/druk in uw gezicht voelt, last hebt van dikke neusafscheidingen of denkt dat u een ontsteking van de sinussen heeft, stop don met het gebruik van Otrivine Anti-Allergie en raadpleeg uw arts.
   Uw arts kan overwegen of andere geneesmiddelen nodig zijn.

  • Hoe kan ik weten of ik last van allergie heb? Verlicht Otrivine Anti-Allergie zowel symptomen van binnens- en buitenshuis allergieën?

   Hoe kan ik weten of ik last van allergie heb? Verlicht Otrivine Anti-Allergie zowel symptomen van binnens- en buitenshuis allergieën?

   Otrivine Anti-Allergie helpt meerdere symptomen van veel allergenen te verlichten. Otrivine Anti-Allergie helpt bij buitenshuis allergenen zoals onkruidstuifmeel, graspollen, boompollen en schimmelsporen. Het helpt ook bij allergenen binnenshuis, zoals huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt of schimmels.

  • Wat zijn de bijwerkingen van Otrivine Anti-Allergie?

   Wat zijn de bijwerkingen van Otrivine Anti-Allergie?

   Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam met Otrivine Anti-Allergie. Zoals alle geneesmiddelen kan Otrivine Anti-Allergie bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Hieronder staan ​​enkele bijwerkingen die zijn waargenomen met Otrivine Anti-Allergie. Als u bijwerkingen krijgt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

   Wanneer gedurende lange tijd hoge doses van neusspray met corticosteroiden wordt gebruikt, kunnen bijwerkingen optreden doordat het medicijn in het lichaam wordt geabsorbeerd.

   Bij zeer zeldzame, maar ernstige bijwerkingen moet u direct medische hulp inroepen:

   · Verschijnselen van een allergische reactie, zoals huiduitslag, zwelling van de mond of het gezicht of ademhalingsproblemen.
   · U ervaart veranderingen in uw zicht die na het begin van het gebruik van dit middel zijn ontstaan. Er zijn zeldzame meldingen geweest van oogproblemen zoals staar of glaucoma bij mensen die grote hoeveelheden corticosteroïden gebruikten gedurende meerdere jaren.
   · U krijg kleine gaatjes (perforaties) in de neus, in het schot tussen de twee neusgaten.
   · Oogproblemen zoals pijn.

   Andere zeer zeldzame bijwerkingen (tot 1 op de 10.000 mensen):

   · Neusproblemen zoals pijn en/of aanhoudende bloedneuzen
   Krijgt u last van deze klachten? Stop dan met het gebruik van dit middel en neem contact op met uw arts.

   Vaak voorkomende bijwerkingen (tot 1 op de 100 mensen):

   · Niezen na gebruik van de spray, wat echter snel overgaat
   · Onaangename smaak of geur
   · Droogheid of irritatie in de neus of keel
   · Hoofdpijn

   Zeer vaak voorkomende bijwerkingen (meer dan 1 op de 10 mensen):

   · Af en toe een bloedneus
   Als u hogere doses gebruikt dan de aanbevolen dosis, neem dan contact op met uw arts.

  • Moet ik stoppen met het gebruik van Otrivine Anti-Allergie als mijn symptomen verdwijnen?

   Moet ik stoppen met het gebruik van Otrivine Anti-Allergie als mijn symptomen verdwijnen?

   U kan geneigd zijn om met Otrivine Anti-Allergie te stoppen als u zich beter voelt. Het is belangrijk om Otrivine Anti-Allergie dagelijks te gebruiken zolang allergenen u storen, zoals stuifmeel, schimmels, stof of huidschilfers van huisdieren. Op deze manier kunt u uw allergie onder controle houden. Indien uw symptomen na 7 dagen niet verminderd zijn, neem dan contact op met uw arts.
   Niet langer dan 3 maanden achter elkaar gebruiken, tenzij uw arts dit voorschrijft.

  • Kan ik Otrivine Anti-Allergie met andere geneesmiddelen gebruiken?

   Kan ik Otrivine Anti-Allergie met andere geneesmiddelen gebruiken?

   U zou uw arts moeten waarschuwen over alle geneesmiddelen dat u gebruikt, inclusief Otrivine Anti-Allergie.

   Aangezien fluticasonpropionaat nasaal wordt toegediend, zijn klinisch significante geneesmiddelinteracties met fluticasonpropionaat onwaarschijnlijk. Vraag uw arts of apotheker om advies voordat u dit geneesmiddel gebruikt.

   Als u de volgende geneesmiddelen gebruikt moet u het aan uw arts of apotheker vertellen voordat u Otrivine Anti-Allergie gebruikt:

   · Geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten, zoals crèmes tegen eczeem, astma-inhalators, tabletten, injecties, neussprays of oog-/neusdruppels
   · Ritonavir of Cobicistat (geneesmiddelen tegen hiv)
   · Ketoconazol (tegen schimmelinfecties)
   · Cyp3A-remmers

 • Sinusitis

  Sinusitis

  • Wat is sinusitis?

   Wat is sinusitis?

   Sinusitis is een ontsteking of infectie van de binnenkant van de sinusholtes. Dit zijn de holle ruimten in uw wangen en rond uw ogen.
   U hebt vier paar sinussen in uw hoofd:

   · twee achter uw voorhoofd
   · twee aan weerszijden van de brug van uw neus
   · twee achter uw ogen
   · twee achter uw jukbeenderen

   Uw sinussen komen uit in de holte van uw neus en helpen bij het beheersen van de temperatuur en het watergehalte van de lucht die uw longen bereikt. Meestal loopt het slijm, dat normaal door uw sinussen wordt geproduceerd, door kleine kanalen naar uw neus.

   Sinusitis kan optreden wanneer deze kanalen geblokkeerd raken nadat de sinussen zijn geïnfecteerd en ontstoken. Sinus infecties volgen vaak op een verkoudheid en kunnen pijn en druk veroorzaken in uw voorhoofd, oog- en kaakgebied.

  • Wat zijn de symptomen van sinusitis?

   Wat zijn de symptomen van sinusitis?

   Een gevoel van pijn en druk in het gezicht, evenals een verstopte of loopneus zijn enkele symptomen van sinusitis. Andere symptomen van sinusitis zijn een toename van pijn en druk in uw gezicht terwijl u naar voren leunt of uw hoofd beweegt. Als u ernstige pijn in uw sinussen heeft, of hoofdpijn, koorts en dikke neusafscheiding, raadpleeg dan uw arts.

   Andere vaak voorkomende symptomen van sinusitis omvatten:

   · pijn en gevoeligheid van sinussen in het aangezicht
   · loopneus
   · verstopte neus
   · koort
   · hoofdpijn
   · slechte adem
   · dikke neusafscheiding
   · hoesten
   · koorts

  • Wat veroorzaakt sinusitis?

   Wat veroorzaakt sinusitis?

   Sinusitis kan worden veroorzaakt door:

   · virussen
   · bacteriën
   · allergieën
   · mechanische obstakels

   En de meest voorkomende oorzaak is dezelfde virussen die verkoudheid veroorzaken. Veel mensen met nasale allergieën zoals allergische rhinitis - bijvoorbeeld - hebben waarschijnlijk een vaak terugkerende of langdurige sinusitis. Neuspoliepen, vreemde voorwerpen (meestal bij kinderen), structurele problemen in de neus, zoals een afwijkend septum, en andere aandoeningen kunnen ook de neusgangen blokkeren, waardoor het risico op sinusitis wordt verhoogd.

  • Hoe kan ik sinusitis voorkomen?

   Hoe kan ik sinusitis voorkomen?

   Er zijn verschillende manieren hoe u de kans op sinusitis kunt verminderen:

   · behandel neusverstopping die wordt veroorzaakt door verkoudheid of allergieën zo snel mogelijk. Dit kan voorkomen dat een bacteriële infectie zich ontwikkelt in uw sinussen
   · vermijd contact met mensen die verkouden zijn en andere virale infecties aan de bovenste luchtwegen hebben. Als u contact hebt met mensen die deze infecties hebben, was dan vaak uw handen, vooral na contact.
   · vermijd rook van sigaretten, sigaren en pijpen in uw huis en op uw werkplek. Rook veroorzaakt en irriteert ontstoken membranen in uw neus en sinussen
   · als u allergieën hebt, vermijd de dingen die uw allergie aanvallen veroorzaken.
   · vermijd inademing van droge lucht. Overweeg het gebruik van een luchtbevochtiger thuis en op uw werk om het vochtgehalte in de lucht te verhogen

   In het algemeen voorkomen de dingen die verkoudheid voorkomen, ook acute sinusitis. Het beste advies is om er een gezonde levensstijl op na te houden. Niet roken, neem regelmatig lichaamsbeweging, volg een gezond vitamine-rijk dieet, krijg veel frisse lucht, voldoende rust, beperk uw alcoholopname en vermijd stress. Dit zal uw immuunsysteem versterken en helpen bij het voorkomen van ziekten.

  • Hoe lang kan sinusitis aanhouden?

   Hoe lang kan sinusitis aanhouden?

   Bij ongecompliceerde gevallen beginnen de symptomen van sinusitis binnen enkele dagen te verdwijnen. Sinusitis kan zowel acuut (plotseling) als chronisch (langdurig) zijn. De meeste acute virale sinus infecties gaan meestal binnen 10 tot 14 dagen uit zichzelf weg.

   Als de ontsteking echter niet helemaal verdwijnt en uw sinusitis symptomen (zoals ernstige pijn in uw sinussen, hoofdpijn, koorts en dikke neusafscheiding) niet verbeteren of verergeren, dan is het mogelijk dat u chronische sinusitis heeft ontwikkeld, wat mogelijk kan zijn geïnfecteerd door bacteriën. Daarom moet u onmiddellijk uw arts raadplegen.

  • Wanneer moet ik een arts raadplegen voor mijn sinusitis?

   Wanneer moet ik een arts raadplegen voor mijn sinusitis?

   Binnen een tot twee weken zal de acute sinusitis meestal genezen zijn. Als uw symptomen echter aanhouden of erger worden, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

  • Hoe kan ik mijn sinusitis behandelen zonder medicijnen te gebruiken?

   Hoe kan ik mijn sinusitis behandelen zonder medicijnen te gebruiken?

   Het beste advies is om uzelf warm te houden en inspannende activiteiten te vermijden. Er zijn ook verschillende dingen die u thuis kunt doen om uw symptomen te verlichten:

   · drink veel vocht
   · vermijd rokerige plaatsen
   · leg een warme, vochtige handdoek of gel pack op uw gezicht gedurende 5 tot 10 minuten per keer, meerdere keren per dag
   · adem warme, vochtige lucht in van een stoomdouche, een warm bad of een wastafel gevuld met warm water
   · gebruik zout water om de neusgangen vochtig te houden en spoel met de zoutoplossing om de neusgangen open te houden en neusafscheiding, bacteriën die vastzitten in het slijm, virussen en bacteriën af te voeren

   Als de symptomen aanhouden of verergeren, zoals pijn in de sinussen, hoofdpijn, koorts en dikke neusafscheiding, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

  • Is sinusitis besmettelijk?

   Is sinusitis besmettelijk?

   Virale infecties die leiden tot sinusitis kunnen besmettelijk zijn, terwijl bacteriële sinusitis dat over het algemeen niet is.

   Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste virale infecties van de bovenste luchtwegen (verkoudheid) neusverstopping veroorzaken, wat ook de sinussen kan omvatten. Als de virale sinusinfectie langer aanhoudt dan de normale duur van een verkoudheid, is het mogelijk dat u virale sinusitis heeft. Deze virussen zijn zeer besmettelijk en zijn waarschijnlijk de oozaak van verkoudheid of sinusitis bij anderen die met hen in contact komen.

   Bacteriële sinusitis komt meestal voor als een complicatie van een virale verkoudheid. Bacteriën die normaal gesproken in de neus en keel aanwezig zijn, profiteren van de virale infectie om de ontstoken sinusdoorgangen binnen te vallen. Deze bacteriën die sinusitis veroorzaken, kunnen van persoon tot persoon worden doorgegeven, maar zullen geen infectie veroorzaken, tenzij de juiste condities aanwezig zijn. In tegenstelling tot virussen die verkoudheid veroorzaken, zullen de meeste mensen die in contact komen met iemand die aan sinusitis lijdt, de infectie niet ontwikkelen, zelfs als ze blootgesteld worden aan de bacteriën.

 • Otrivine Tegen Neusverstopping innemen

  Otrivine Tegen Neusverstopping innemen

  • Kan ik Otrivine Tegen Neusverstopping gebruiken als ik zwanger ben?

   Kan ik Otrivine Tegen Neusverstopping gebruiken als ik zwanger ben?

   Het wordt niet aangeraden om Otrivine Tegen Neusverstopping te gebruiken wanneer u zwanger bent.

  • Kan ik Otrivine Tegen Neusverstopping gebruiken als ik borstvoeding geef?

   Kan ik Otrivine Tegen Neusverstopping gebruiken als ik borstvoeding geef?

   Als u borstvoeding geeft, raadpleeg dan altijd uw arts voordat u Otrivine Tegen Neusverstopping gebruikt.

  • Kan ik verslaafd geraken aan Otrivine Tegen Neusverstopping?

   Kan ik verslaafd geraken aan Otrivine Tegen Neusverstopping?

   Bij gebruik volgens de bijsluiter is het onwaarschijnlijk dat Otrivine Tegen Neusverstopping gewenning geeft. Lees de bijsluiter altijd zorgvuldig door voordat u Otrivine Tegen Neusverstopping gebruikt. Volg de doseringaanwijzingen, gebruiksfrequentie en behandelingsduur.

   Net als alle andere lokaal werkende vasoconstrictoren kan Otrivine Decongestivum niet langer dan 3 tot 5 dagen zonder onderbreking worden gebruikt. Langdurig overmatig gebruik kan leiden tot secundaire hyperemie met het risico van chronische rhinitis en / of atrofie van het slijmvlies van de neus.

  • Kan ik Otrivine Tegen Neusverstopping gebruiken met antihistamine\antiallergie tabletten?

   Kan ik Otrivine Tegen Neusverstopping gebruiken met antihistamine\antiallergie tabletten?

   Omdat Otrivine via de neus wordt toegediend is resorptie van xylometazoline uit Otrivine Tegen Neusverstopping via het neusslijmvlies minimaal. Raadpleeg toch altijd uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel in combinatie met andere antihistaminica / anti-allergisch geneesmiddelen gebruikt.

  • Kan Otrivine Tegen Neusverstopping door kinderen worden gebruikt?

   Kan Otrivine Tegen Neusverstopping door kinderen worden gebruikt?

   Otrivine Tegen neusverstopping geneesmiddelen die 0,1% xylometazoline bevatten, mogen niet worden gebruikt door kinderen jonger dan 12 jaar. Otrivine Tegen neusverstopping 0,05% xylometazoline wordt aangewezen voor kinderen van 2 tot 12 jaar en kan onder toezicht van volwassenen worden gebruikt.

  • Waar kan ik Otrivine producten kopen?

   Waar kan ik Otrivine producten kopen?

   Otrivine producten zijn bij apotheken zonder voorschrift verkrijgbaar.

 • Top Veelgestelde Vragen

  Top Veelgestelde Vragen

  • Heb ik een verkoudheid of de griep?

   Heb ik een verkoudheid of de griep?

   Hoewel beide veroorzaakt worden door virussen, hebben verkoudheid en griep verschillende symptomen. Griepsymptomen komen gewoonlijk plotseling op, terwijl symptomen van verkoudheid langzamer opkomen.

   Verkoudheidssymptomen beginnen vaak met keelpijn. Na een of twee dagen gaat dit gewoonlijk over in nasale symptomen en verstopping, samen met een hoest. Koorts is ongewoon bij volwassenen, maar lichte koorts is mogelijk. Kinderen kunnen eerder koorts krijgen.

   Griepsymptomen komen sneller op dan verkoudheidssymptomen. Symptomen van griep omvatten koorts, zere keel, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, verstopping en hoesten. De meeste griepsymptomen verbeteren geleidelijk na twee tot vijf dagen, maar het is niet ongewoon als u zich gedurende een week of langer ziek voelt. Seizoensgebonden influenza wordt meestal niet in verband gebracht met diarree en braken, in ieder geval niet bij volwassenen. Deze symptomen verschijnen echter bij buikgriep, wat een populaire maar onjuiste term voor gastro-enteritis is.
    

  • Hoeveel verkoudheden kan ik per jaar krijgen?

   Hoeveel verkoudheden kan ik per jaar krijgen?

   De meeste mensen krijgen tussen 2 en 5 verkoudheden per jaar. Kinderen zijn vaker verkouden dan volwassenen, omdat ze nog geen immuniteit hebben opgebouwd.

  • Kan ik antibiotica nemen om mijn verkoudheid te behandelen?

   Kan ik antibiotica nemen om mijn verkoudheid te behandelen?

   Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen. Het onnodig gebruik van antibiotica op een regelmatige basis kan de gezondheidsbevorderende bacteriën in uw spijsverteringskanaal in gevaar brengen en kan ertoe leiden dat u resistentie tegen antibiotica ontwikkelt.

   Meer informatie over correcte gebruik van antibiotica op: http://www.gebruikantibioticacorrect.be/nl

  • Waarom wordt mijn kind zo vaak verkouden?

   Waarom wordt mijn kind zo vaak verkouden?

   Kinderen krijgen minder verkoudheden naarmate ze ouder worden, omdat hun immuunsysteem sterker wordt. Verkoudheden komen meestal vaker voor tijdens de koudere maanden wanneer kinderen binnen zijn en in nauw contact met elkaar staan. Jonge kinderen worden meestal gemakkelijker verkouden, omdat ze nog steeds hun immuniteit tegen de vele verschillende verkoudheidsvirussen moeten opbouwen. Kinderen met oudere broers en zussen en degenen die naar kinderdagverblijven gaan, zijn meestal vaker verkouden.

  • Mijn kind is verkouden. Welk medicijn moet ik gebruiken?

   Mijn kind is verkouden. Welk medicijn moet ik gebruiken?

   Er is geen remedie tegen de verkoudheid. Het beste wat u kunt doen is de symptomen behandelen, zodat uw kind zo snel mogelijk weer beter kan worden. Gewoonlijk zijn de symptomen erger tijdens de eerste 2-3 dagen, en beginnen dan af te nemen.

   Verkoudheidssymptomen kunnen eventueel worden behandeld met pijnstillers om pijn, hoofdpijn en koorts te verlichten. Jongeren en kinderen mogen geen aspirine gebruiken vanwege het risico op het syndroom van Reye. Uw arts kan u meer informatie verstrekken. Denk er altijd aan om eerst een zoutoplossing te gebruiken om de neus van uw kind te spoelen. Als u na een paar dagen toch een nasaal decongestivum wilt gebruiken, heeft Otrivinde Tegen Neusverstopping producten die specifiek zijn ontworpen om de neusverstopping van kinderen te verlichten.

  • Wat is een allergie?

   Wat is een allergie?

   Allergie is het woord dat wordt gebruikt om een reactie te beschrijven die het lichaam heeft op bepaalde voeding of een stof in de omgeving. De meeste stoffen die allergieën veroorzaken zijn niet schadelijk en hebben geen effect op mensen die niet allergisch zijn.

   Elke stof die een allergische reactie veroorzaakt, heet een allergeen. Enkele van de meest voorkomende allergenen zijn:

   · pollen
   · huisstofmijten
   · schimmel
   · huisdieren
   · noten

   Een allergie ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op een allergeen alsof het een bedreiging is, zoals een infectie. Het produceert antilichamen om het allergeen te bestrijden, in een reactie wat een immuunrespons wordt genoemd.

   De volgende keer dat een persoon in contact komt met het allergeen, herinnert het lichaam de vorige blootstelling en produceert meer van de antilichamen. Dit veroorzaakt ook de vrijgave van chemicaliën in het lichaam wat tot een allergische reactie leidt.

  • Hoe kan ik weten of ik een allergie heb?

   Hoe kan ik weten of ik een allergie heb?

   Allergische reacties komen niet voor wanneer u voor het eerst in contact komt met een allergeen, maar op een later contactpunt.

   Dit komt omdat het immuunsysteem van het lichaam eerst gevoeligheid voor het allergeen moet ontwikkelen voordat u er allergisch voor kan worden. Met andere woorden, uw immuunsysteem moet het allergeen herkennen en onthouden (bijvoorbeeld dierenhaar of pollen). Dit proces staat bekend als sensibilisatie.

   Typische allergische reacties omvatten irritatie en ontsteking (zwelling) in het lichaam. Symptomen kunnen omvatten:

   · verstopte neus
   · niezen
   · hoesten
   · jeukende ogen, neus of keel
   · waterige ogen
   · piepende ademhaling
   · kortademigheid
   · astma
   · eczeem

   Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen, raadpleeg daarom uw arts voor advies als u niet zeker weet wat de symptomen veroorzaakt.

  • Wat is sinusitis?

   Wat is sinusitis?

   Sinusitis is een ontsteking of infectie van de binnenkant van de sinusholtes. Dit zijn de holle ruimten in uw wangen en rond uw ogen.
   U hebt vier paar sinussen in uw hoofd:

   · twee achter uw voorhoofd
   · twee aan weerszijden van de brug van uw neus
   · twee achter uw ogen
   · twee achter uw jukbeenderen

   Uw sinussen komen uit in de holte van uw neus en helpen bij het beheersen van de temperatuur en het watergehalte van de lucht die uw longen bereikt. Meestal loopt het slijm, dat normaal door uw sinussen wordt geproduceerd, door kleine kanalen naar uw neus.

   Sinusitis kan optreden wanneer deze kanalen geblokkeerd raken nadat de sinussen zijn geïnfecteerd en ontstoken. Sinus infecties volgen vaak op een verkoudheid en kunnen pijn en druk veroorzaken in uw voorhoofd, oog- en kaakgebied.

SNELLE VERLICHTING NODIG?

Vind uw dichtsbijzijnde apotheek.

Vind een apotheek