Een vrouw wijst naar haar neus. En vraagt zich af hoe een verkoudheid voorkomen kan worden.

Hoe ademen we?

Uw neus is de belangrijkste opening voor uw ademhalingssysteem, en laat u toe lucht in te ademen door beide neusgaten, waardoor we goed kunnen ademen.

De neusgaten worden bewaakt door een aantal lange borstelachtige haren die grote objecten in de nasale doorgangen niet kunnen binnendringen. Een gezonde neus zal de lucht rondom ons zowel filteren als bevochtigen, alvorens deze de longen binnenkomt. Het delicate longweefsel is zodoende beschermd tegen koude, droge lucht en kan niet beschadigd worden door kleine deeltjes zoals stof en pollen. Het risico op infectie door virussen wordt zo verminderd. Wanneer lucht door de neus gaat kunnen we het ook ruiken, wat bijdraagt aan onze smaakzin en helpt om elke individuele stem een specifiek geluid te geven.

Maar wat gebeurt er wanneer de functie van de neus verstoord wordt? De bloedvaten in de neus geraken ontstoken, waardoor droog of lopend snot kan opstapelen. Het resultaat is een ‘verstopte’ neus, wat wordt beschouwd als één van de symptomen van een nasale beperking omdat het kan leiden tot ademhalings-, gehoor-, en slaapproblemen.

Om de normale werking van de neus te herstellen, wordt aanbevolen om de neus eerst met een zoutoplossing te spoelen en enkele tips te volgen, zoals: veel water drinken of het hoofdeinde van uw bed opheffen. Geen verbetering, dan kunt u een vasoconstrictor-neusspray gebruiken zoals Otrivine Tegen Neusverstopping (Lees steeds de bijsluiter voor gebruik).